Κώστας Σωτηρόπουλος:Επίκαιρη ερώτηση προς Φάνη Σπανό για τις ανεμογενήτριες στον Ελικώνα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                                        

στο 9ο περιφερειακό Συμβούλιο στις 23ης  Οκτωβρίου 2020

Προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

ΘΕΜΑ: « Αιολικά Πάρκα, Περιφέρεια Στερεάς και το Φαινόμενο του Ευρίπου » 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου 2020 αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος (αρ. απόφασης 148/2020) το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

● Την ανησυχία και αντίθεσή της στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura, ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, σε περιοχές δασικές, σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές που συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.

● Τη θέση της ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και όχι απλή γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπως ισχύει ως σήμερα.

Στο ίδιο ψήφισμα η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αιτείται από Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και κάθε ρυθμιστική και αδειοδοτική αρχή των αιολικών πάρκων:

● να λαμβάνονται με ισχύ αρνησικυρίας υπόψη οι απόψεις των τοπικών αρχών

● να λαμβάνονται υπόψη τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια επιλογής κατάλληλων θέσεων για την εγκατάστασή τους

● να αυξηθούν ουσιωδώς τα εκ του Νόμου προβλεπόμενα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες και να θεσπιστεί κρατική εγγύηση για την έγκαιρη απόδοσή τους σε αυτές.

● Την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, συμφώνως προς τα ανωτέρω εκτεθέντα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο της Περιφέρειάς και μεταξύ των βασικών αρμοδιοτήτων του Περιφερειάρχη είναι να εκτελεί τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σε πλήρη αντιδιαστολή λοιπόν με όσα είχαμε αποφασίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά πλειοψηφία  γνωμοδότησε θετικά για έργο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην καρδιά του Ελικώνα, στη κορυφή Μεγάλη Λούτσα, σε ύψος 1.450μ,  παρεκκλίνοντας της δεσμευτικής  μας απόφασης, παραβιάζοντας το Ειδικό Χωροταξικό ΑΠΕ, μη λαμβάνοντας την ισχύ της νομολογίας της ΣΤΕ 696/2016 μιας και πρόκειται για επαναφορά έργου που έχει ήδη απορριφθεί απο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Συγκεκριμένα: 

α) Δεν έλαβε καθόλου υπόψη την απόφαση της τοπικής κοινωνίας καθώς και τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Α/θμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες ήταν πλήρως αιτιολογημένες, αφού είχαν λάβει υπόψη τους όλα τα στοιχεία.

 β) Δεν έλαβε καθόλου υπόψη της ότι η κορυφογραμμή της Μεγάλης Λούτσας είναι μία περιοχή με πλούσια βλάστηση και σπάνια είδη φυτών, όπου λόγω της μη προσπέλασης από τον άνθρωπο έχει γίνει καταφύγιο άγριων ζώων και πτηνών. Μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος CORINE από περιβαλλοντικές μελέτες του Ε.Μ.Π, λόγω της κεφαλληνιακής ελάτης και των σπάνιων φυτών.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης :

Γιατί δεν τηρήθηκε η υπ.αρ 148/2020 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  ;

Υπάρχει πολιτική βούληση ανάκλησης  της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος ή οι επενδύσεις των ΑΠΕ θα εξετάζονται κατά περίπτωση, αδιαφορώντας για τη βούληση των τοπικών και δημοτικών συμβουλίων ; 

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος,Περιφερειακός Σύμβουλος  «Πατρίδα μας η Στερεά»

Σχετικά